Klaar met de verbouwing, renovatie, net verhuisd of gewoon je kamer aan het (her)inrichten? Is je inrichting klaar, heb je nog een paar kale muren. Wat moet je daar nu weer mee? 

Dus je wilt een kunstwerk aan de muur, maar je hebt geen idee welke. Het is ook niet makkelijk. Zelf heb ik ook de nodige uren, zelfs dagen verspreid over maanden, besteed aan het zoeken en vinden van een kunstwerk dat voldeed aan alle eisen.

Het probleem ‘wat wil ik aan de wand’ is geen sinecure. Het is een veel omvattende vraag waar heel veel kleinere vragen achter zitten. De oplossing is om de kleine blokjes apart te benoemen en per blokje te bepalen wat je wilt. Als alle blokjes bij elkaar komen, vind je zonder probleem jou ideale wanddecoratie. 

Formaat van je wanddecoratie

we beginnen met de plaats waar je een kunstwerk aan de wand wilt hangen. Waar is de ruimte aan de muur en hoe veel ruimte heb je? Je hoeft niet op de centimeter precies te weten hoe groot het ‘gat’ is dat je wilt vullen. Ongeveer de maten weten helpt je in bepalen welke vorm je het liefst aan de muur wilt. 

London Eye | Allios Deite Eikona - kunst aan de muur

London Eye

Komt het bijvoorbeeld boven de bank te hangen? Hoge banken zijn ongeveer 110 – 120cm hoog. In de meeste huizen heb je dan nog 130 – 150 cm over in de hoogte. Heb je een 2- of een 3-zits, of er tussen in? Per plaats zijn banken zo’n 60cm breed. 

Wil je de hele ruimte boven de bank vullen, een deel of juist meer dan de breedte van de bank. En de bank kan ook een lage kast zijn. Boven een bank of kast kom je het beste uit op een vierkant of brede rechthoek. 

Boven een eettafel (zo’n 75cm hoog) is meer ruimte in de hoogte. Afhankelijk van de ruimte om de eettafel en de manier waarop deze tegen de muur staat is er ruimte in de breedte. Als de lamp boven de tafel niet te hoog hangt, is er ruimte om een staande foto op te hangen.

Heb je een plaats aan de muur die de grootte van een deur heeft en waar je een kunstwerk op wilt hangen, dan kun je naar de hele hoge foto’s kijken. Vaak is de entree of overloop een plek waar je goed een hoge, smalle foto ophangt.

Welke kleuren passen in je kamer na je verbouwing?

Je hoeft je niet te beperken tot 1 kleur, maar vraag je wel af of je een spetterende kleurenpracht wilt, wel kleur maar vooral in 1 tint, zachte kleuren of stijlvol zwart-wit.

Impressie van 'Paarse aantrekkingskracht' als wanddecoratie

Impressie van ‘Paarse aantrekkingskracht’

Je keuze hangt af van wat je mooi vindt en wat je wilt voor de inrichting van je woonkamer, kantoor of thuiskantoor. Heb je een inrichting met een rustige uitstraling en wil je een eye-catcher? Kies voor een kleurrijke foto, denk hierbij bijvoorbeeld aan bloemen. Wil je zowel kleur als rust, dan kies je voor zachtere kleuren. Een veilige en bijzondere keuze in het kader van kleur is zwart-wit. Een zwart-wit foto is stijlvol en heeft, in al zijn eenvoud, een bijzondere uitstraling.

Onderwerp op je kunstwerk

Waar het formaat en de kleur afhangen van jou keuze en de ruimte, is het onderwerp helemaal aan jou om te kiezen. Welk beeld vind je mooi op een foto? Waar kun je uren naar staren? Wat past bij de ruimte en wat wil je dat de ruimte uitstraalt?  Wil je een foto die past bij wat jij mooi vindt of wil je een bepaald beeld of sfeer creëren in je woonkamer, slaapkamer of je (thuis)kantoor? Bij een (thuis)kantoor zou je kunnen denken aan architectuur.

Kies een onderwerp dat aansluit bij jou ideeen voor de ruimte die invulling nodig heeft. Dieren, architectuur, bloemen, natuur of een skyline. Het allemaal zijn eigen karakter en effect op een ruimte.

Rond je verbouwing perfect af met je keuze voor wanddecoratie

De belangrijkste keuzes heb je nu gemaakt. Je weet welke vorm je kunstwerk moet hebben, welke kleuren je wilt en wat het belangrijkste onderwerp op de foto is.

Met deze gegevens ga je naar het overzicht en laat je je inspireren. Met de eigenschappen die je al hebt opgeschreven kom je tot een kleine groep foto’s die overblijven. De keuzestress is hiermee al flink gedaald, maar ik kan mij voorstellen dat je er toch niet helemaal uitkomt.

Foto Ganzenpas met industriële uitstraling | Allios Deite Eikona | Kunst aan de muur

Foto Ganzenpas met industriële uitstraling

Een voorbeeld van dezelfde huiskamer met verschillende foto’s is op deze pagina te zien. Je ziet dat een andere foto aan de muur een andere sfeer geeft aan de ruimte. Dat is logisch, andere kleuren wekken andere gevoelens op. Ook vergelijkbare kleuren, maar andere formaten geven een ander effect. Net zoals andere onderwerpen.

Ook met de keuzes die je van te voren hebt gemaakt kun je het nog moeilijk hebben. Er zijn meer foto’s die aan je voorkeuren kunnen voldoen. Hoe weet je nu of een foto het gewenste effect heeft en kom je dan tot een keuze? Ik snap dat en ik heb daar een oplossing voor bedacht.

Heb je je keuze teruggebracht tot een paar foto’s? Als er niet 1 foto is die uitspringt en je voorkeur heeft is het moeilijk om te bepalen welke de sfeer en het karakter brengt dat jij voor ogen hebt. Eigenlijk zou je ze allemaal even aan de muur willen hangen om tot een definitieve keuze te komen …..

Door de omvang en het unieke karakter van de foto’s kan ik dat niet doen. Wat ik wel kan, is zorgen dat je een goede indruk krijgt van het verschil.

Zie het verschil en maak de beste keuze

Maak met je mobiel een foto van de muur waar je de foto op wilt hangen. Zorg dat daar (bij de muur) een voorwerp op staat waar je de maat van weet (bank, kast, tafel,…). Mail mij de foto, inclusief de maten van het voorwerp. Dan heb ik een referentiemaat en kan ik de foto’s van je keuze zo goed mogelijk in verhouding op jouw muur projecteren. 

Zo kun je in alle rust het verschil in effect zien tussen de foto’s die je favoriet zijn. Heb je nog meer hulp nodig? Bel me!