Bouwkunst: wat de mens maakt

Heb jij dat ook dat je echt gefascineerd bent door iets? Ik heb dat bijvoorbeeld bij indrukwekkende gebouwen: architectuur of bouwkunst. Het maakt niet uit hoe oud of nieuw de gebouwen zijn. Het simpele feit dat ze door mensen bedacht en gemaakt zijn is voldoende.

Wat mij eraan fascineert is dat het bedacht is en dan ook nog gerealiseerd. Iemand heeft bedacht om een piramide te bouwen en vervolgens hebben ze hem ook nog neergezet. Waarom is die piramide bedacht? En dan al die zorg en aandacht voor alle details. 

Alle bouwwerken staan voor mij voor het vakmanschap dat er in opgesloten zit. Het spel en de strijd tussen verbeeldingskracht en de natuurwetten. Een heel mooi voorbeeld daarvan vind ik de Segrada Familia in Barcelona. 

Maar ook de moderne architectuur trekt mijn aandacht. Losse bouwkunstwerken, want dat zijn het voor mij, zoals bijvoorbeeld de Eiffeltoren en de Euromast aan ene kant. Aan de andere kant de complete skyline van de stad. 

Bouwkunst en skylines

Al die bouwwerken getuigen voor mij van de creatieve en innovatieve geest van de mens. Het is wat ons uniek maakt als soort. Niet alleen iets nieuws kunnen bedenken, maar vervolgens kunnen maken. Ik raak van onder de indruk. En dingen waar ik van onder de indruk ben, die ik mooi vind of die mij fascineren, daar maak ik graag foto’s van.

Toen ik een paar jaar geleden eens goed naar mijn foto’s ging kijken ontdekte ik dat er een paar thema’s echt wel uit sprongen. De bouwkunst of architectuur was er één van. Daaraan gerelateerd zijn natuurlijk de skylines. Veel bouwwerk bij elkaar in een stad die ervoor zorgen dat op afstand iedere stad en heel herkenbaar beeld krijgt. 

uitsnede Erasmusbrug in Rotterdam | kunst aan de muur | Allios Deite Eikona

uitsnede Erasmusbrug in Rotterdam

Rotterdam, mijn stad

Euromast herken je bijvoorbeeld al van grote afstand. Als we over de A13 terug naar huis rijden en ik de Euromast zie, dan krijg ik echt een gevoel van bijna thuis. Dat soort gevoelens en de technische hoogstandjes die geleverd zijn tijdens de bouw, zorgen ervoor dat ik het onderwerp architectuur in mijn repertoire heb. Dat is natuurlijk geen bewuste keuze maar iets wat in de afgelopen 40 jaar ontstaan is.

De eerste foto’s die ik maakte waren in Blijdorp. Een plek die voor altijd in mijn hart gesloten is. Daarna ging mijn camera altijd mee op vakantie. Op de foto’s die uit die begintijd gemaakt zijn, zie je al een neiging ontstaan voor de onderwerpen die nu overduidelijk mijn voorkeur hebben: dieren, architectuur, bloemen, skylines, natuurlandschappen en zwart-wit.

Ga naar andere categorieën

 

Erasmusbrug icoon van Rotterdam | Allios Deite Eikona - Kunst aan de muur

Bouwkunst in Parijs

Parijs vind ik wel mooi, maar is iet mijn favoriete stad. De Eiffeltoren is natuurlijk bijzonder fotogeniek, maar zie het bijzonder kunstwerk maar eens op een originele manier op de foto te krijgen. Dat is overigens wel gelukt! Dat Parijs niet mijn favoriete stad is, heeft waarschijnlijk te maken met de Fransen. Ik spreek de taal niet (echt niet). En je merkt toch dat de Fransen of in ieder geval de Parijzenaars daar gevoelig voor zijn.

Berlijnse architectuur

Berlijn is ook een geweldige stad wat mij daar opvalt is het gevoel van ruimte. Je weet dat je in een wereldstad loopt, er is zoveel groen en ruimte om je heen dat het net één groot park lijkt. In Berlijn heb ik ook de nodige foto’s genomen en thuis hangen er een paar op verschillende formaten aan de muur. Ze doorstaan alleen de kwaliteitstoets niet voor de galerie.

Een iconische foto die ik ooit heb gemaakt van de Brandenburger Tor vanuit ‘unter den Linden’ stamt uit begin jaren 90. Echt een geweldige foto in zwart wit. Met een ouderwets rolletje. Het negatief heb ik nog, dus wie weet …

Architectuur aan de muur

Terug naar de foto’s met het onderwerp architectuur. Rotterdam is mijn stad, dus als ik op bijzondere locatie kom, kijk ik altijd of ik een mooie foto van de stad of één van haar iconische bouwwerken kan maken. De drieëndertigste verdieping van ‘de Rotterdam’ was er een plek waar vandaan ik een uniek zicht kreeg op zowel de Erasmusbrug als op de Euromast.

Tijdens stedentrips trekken de bekende en in het oog springende gebouwen mijn aandacht. Londen vind ik een ontzettend fotogenieke stad. Modern, maar ook oude gebouwen en locaties die iedereen kent, al is het maar uit films. Ik ben er al meerdere keren geweest en ik raak er niet uitgekeken. Naast de Londen hebben we natuurlijk ook Parijs in Berlijn. Voor mij samen de drie steden van Europa.

Toekomstige architectuur foto’s

Berlijn moet dus nog een keer bezocht worden. Bezoeken aan Wenen, Barcelona, Krakau, Antwerpen, Rome en nog een handvol steden hebben tot nu toe geen foto’s in de categorie architectuur opgeleverd voor in de galerie. Wie weet wat er in de toekomst nog komt. Glasgow staat in ieder geval nog op de agenda, hopelijk dit jaar.

Maar eigenlijk willen we alle hoofdsteden van Europa bezoeken. Ik ga ervan uit dat we in de komende jaren nog de nodige stedentrips kunnen doen aan heel veel steden in Europa. Voorlopig heb ik geen behoefte om buiten Europa te reizen. Er is dicht in de buurt nog heel veel ontdekken en te fotograferen. En bijzondere foto’s, die komen natuurlijk in de galerie.

bekijk de architectuur foto’s
Vragen? Neem contact op met Ada