151 tinten grijs aan je muur

In zwart wit foto’s zitten natuurlijk veel meer dan 151 tinten grijs, naast zwart en wit. De titel is zo gesteld om je aandacht te trekken en nu ik die heb, vertel ik je alles wat je over zwart wit foto’s in de inrichting van je kamer moet weten; het effect op een ruimte en wat je er mee kunt bereiken.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat niet alle foto’s zich lenen om in zwart wit afgedrukt te worden. We zien de wereld in kleur. Die kleuren zijn erg individueel, maar in basis zijn onze ogen zo ontwikkeld, in de afgelopen miljoenen jaren, dat we kleuren zien. Een zwart wit foto is daarom een bijzondere manier om een beeld weer te geven. Juist het ontbreken van kleur maakt het bijzonder.

  • Grijs in alle tinten in een kunstfoto
  • Soms zwart wit, soms kleur
  • Het geheim van alle tinten grijs als kunst aan de muur
  • Vorm en afmeting van je ideale foto aan de wand
  • Grijs + 1 ook in de galerie

Grijs in alle tinten in een kunstfoto

Bij alle foto’s die in de online galerie staan heb ik gekeken naar de zwart wit versie. In mijn blog ‘kunst aan de muur: van foto tot wanddecoratie’ lees je hoe de foto’s in de galerie ontstaan. Daar lees je ook dat ik altijd speel met de instellingen in de nabewerking. Al is het maar om te controleren dat alles helemaal goed is. Eén van de dingen waar ik dan ook altijd naar kijk is de zwart wit versie van de foto. Negen van de tien keer geeft dat het verwachtte resultaat: niet interessant. Je vraagt jezelf soms af, waarom ik toch iedere keer de zwart wit versie bekijk.

De zwart wit versie bekijk ik voor 10% van de keren, waar ik toch opeens verrast word door het plaatje dat is ontstaan. Het wegvallen van kleuren zorgt voor een andere focus op het beeld. Dat betekent niet dat ik dan automatisch voor de zwart wit versie kies. In de 10% van de gevallen dat het effect me verrast, maak ik wel heel bewust de keuze voor de kleuren of de zwart wit versie. 

naar blog ‘van foto tot wanddecoratie’

Soms zwart wit, soms kleur

Is de zwart wit versie spannender of verrassender dan de kleuren versie? Voegt het wat toe dat er geen kleuren zijn maar juist alleen die 151 (😄) tinten grijs? Zorgt de verandering van focus er voor dat je aandacht meer wordt getrokken naar dat deel van de foto waar ik hem hebben wil? Als die vragen positief uitvallen voor de zwart wit versie, dan wordt dat uiteindelijk de definitieve keuze.

De laatste keer dat dat gebeurde, was toen ik bezig was met de nieuwjaarskaarten 2020/2021. Ik heb hiervoor een foto gemaakt van een tak met katoenbollen, met verschillende kleuren als achtergrond. Door de witte katoenbollen was het niet verrassend dat de zwarte achtergrond het mooiste effect gaf. Maar met het spelen van de kleurintensiteiten was het effect van de zwart wit versie vele malen sterker dan dat ik zelf had verwacht. De zwart wit versie heb ik gebruikt als post op LinkedIn. Toen was het een nieuwjaarswens, maar hoe meer ik naar de foto ging kijken, hoe boeiender de foto werd. Ik heb het origineel er opnieuw bij gepakt en nu staat hij, in zwart wit versie, in de online galerie.

Maar waar en waarom hang je een zwart wit foto op? Om te beginnen moet je het wel mooi vinden en uiteraard heeft een ieder daar een ander gevoel bij. Als al dat grijs je niet aanspreekt, niet getreurd, kijk bij de andere categorieën op de site of er een foto bij zit die bij jouw stijl past.

ga naar andere categorieën

Het geheim van alle tinten grijs als kunst aan de muur

Als je er nog bent, ga ik ervan uit dat je op zijn minst nieuwsgierig bent naar zwart wit foto’s in je interieur. Ik vertel je nu een  geheim van zwart wit: het past overal bij …

bij alle kleuren, bij alle stijlen en in alle ruimtes. 

Omdat deze foto’s geen kleuren hebben, hoef je je nooit af te vragen of het bij je bank, tafel, stoelen, kasten of de rest van je interieur staat. Met zwart, wit en al die tinten grijs, is kleur niet waar je op hoeft te letten.

Een mooi onderwerp

Waar let je wel op bij een zwart wit foto als het om je inrichting gaat? Om te beginnen kijk je naar het onderwerp. Dat kun je goed laten aansluiten bij de stijl van je inrichting. Heb je een kamer met een industriële stijl, dan past een onderwerp als architectuur of skyline daar goed bij. ‘Ganzenpas’ is ook een foto die het goed doet bij een industriële uitstraling.

Impressie van 'Ganzenpas' als wanddecoratie | Allios Deite Eikona

Impressie van ‘Ganzenpas’ als wanddecoratie

De onderwerpen skyline en architectuur doen het ook erg goed in moderne interieurs en lenen zich bij uitstek voor een mooie zwart wit afdruk. Wat dacht je van de ‘Erasmusbrug’ om aan de muur te hangen in je (thuis)kantoor.

Heeft je kamer een meer natuurlijke uitstraling, dan kun je met de onderwerpen natuurlandschap of bloemen makkelijk aansluiten bij je persoonlijke inrichting. Lees hiervoor de artikelen over deze categorieën:

Bloemen: paarse bloemen voor sfeer aan de muur

Skyline: vul je kale muren met een waanzinnige skyline foto

Vorm en afmeting van je ideale foto aan de wand

Naas het onderwerp van een kunstfoto is het ook belangrijk om te kijken naar de vorm en afmetingen van een foto. Boven een bank of kast zul je niet snel een smalle, hoge foto ophangen. Daar past een vierkant of rechthoek foto beter bij. 

Op een smalle muur, tussen bijvoorbeeld 2 ramen in, past dan weer wel die hoge, smalle foto. Kijk daarom goed naar de vorm van de ruimte die je hebt om een kustfoto aan de muur te hangen. Die ruimte bepaald ook de vorm van de foto die er het beste bij staat.

Grijs + 1 ook in de galerie

Vind je de bijzondere uitstraling van een zwart wit foto mooi, maar wil je het nog exclusiever maken? Dat kan, want een aantal foto’s maak ik in zwart wit + 1 kleur. Vooral bij bloemen werkt dit goed. Kijk maar een naar de ‘Hartenroos’. Ook macro foto’s zijn in een aantal gevallen zwart wit + 1 kleur. ‘IJskristallen’ is daar een mooi voorbeeld van.

Heel bijzonder om zo een foto aan de muur te hebben. Alle details die in de foto zitten en dan die ene kleur die alle aandacht trekt. Hoe bijzonder wil jij jouw inrichting maken? Neem snel een kijkje in de online galerie.

naar alle zwart wit foto’s