2020 is afgelopen en een nieuw jaar is net begonnen. En wat doe je dan zo aan het einde van het jaar, dan blik je nog even terug op wat er gebeurt is. Wat een jaar is het geweest. 2020 gaat in alle opzichten de boeken in als een bijzonder jaar. Voordat het nieuwe jaar echt begint, kijk ik nog even terug op het oude jaar.

  • Het begin van Eikona
  • Expositie
  • Domper
  • Risico’s en kansen
  • Samenwerken met Petra
  • Een nieuw jaar

Het begin van Eikona

2020 was voor mij het jaar dat ik met de activiteiten van Allios Deite Eikona ben gestart. In ieder geval voor de buitenwereld. Na de zomer van 2019 zijn de voorbereidingen al gestart met foto’s uitzoeken voor de website en het schrijven van teksten. Op 19 december vorig jaar is de site ‘live’ gezet.

Daarna ging alle aandacht naar het inrichten van de expositie in Amsterdam en de opening ervan. Dat was voor de buitenwereld het moment dat Allios Deite Eikona daadwerkelik begon en voor mij het moment dat mijn hobby uit de hand liep: van hobby werd het een nevenactiviteit.

Expositie

Het vorm geven en inrichten van de expositie was een ware expeditie. Nieuwe activiteiten, alle uitgezochte foto’s op ‘life’ formaat eerst thuis hebben staan en toen naar de expositieruimte brengen. Uitzoeken welke foto het beste waar in de ruimte tot zijn recht zou komen. 

En natuurlijk een datum prikken voor de opening en vrienden, familie en relaties uitnodigen. Achteraf gezien heb ik bij het prikken van de datum niet met alles rekening gehouden. Daardoor was het minder druk dan ik had verwacht, maar je kunt niet aan alles denken en er moet wat te leren blijven 😉. Bovendien, in de maanden die zouden komen, kon iedereen een bezoekje aan Amsterdam combineren met een bezoek aan de lunchroom en onder het genot van een hapje en drankje mijn foto’s bekijken.

Domper

De echte domper kwam nog geen 2 weken later; Nederland ging op slot, net als een groot aantal andere landen. COVID-19 was in een paar weken tijd uitgegroeid van een serieus Chinees probleem tot een ware pandemie.

Lunchroom de Pits Keuken is dan wel gevestigd op de begane grond van een kantoorpand aan de zuid-as van Amsterdam, een pand dat open bleef omdat er toch sporadisch mensen in de kantoren kwamen werken. Maar horeca is horeca en de lunchroom ging dicht. En niemand die mijn foto’s nog kon bewonderen.

 

Risico’s en kansen

Maar bij de pakken neerzitten is niet mijn stijl. Waar risico’s zijn, zijn minstens zo veel kansen te vinden. In dit geval via internet. Ik had een webshop opgezet en de expositie had die een boost moeten geven. Dat was in ieder geval plan A. Door alle maatregelen om de pandemie in te dammen, moet plan B op tafel komen.

De winst van 2020 is voor mij de ontdekking hoe de verschillende internetsystemen werken. Website-software, SEO, Google, enzovoorts. Van de oorspronkelijke website is daardoor weinig meer over. Het uiterlijk is veranderd, er is veel meer informatie te vinden en als bezoeker kun je makkelijk schakelen tussen de verschillende pagina’s en in de online galerie. 

Alleen de website verbeteren is natuurlijk niet genoeg. Informatie en promotie via social media was de volgende stap. Ik kan je vertellen dat het doorgronden van de doolhof van facebook en instagram bepaald niet simpel is. Het gebruik ervan om een beetje bij te blijven over het reilen en zeilen van je vrienden gaat prima, maar als je deze media wilt gebruiken om je bedrijf of activiteiten te promoten kom je in een serieuze doolhof terecht. Het doorgronden daarvan gaat met kleine stapjes en hulp van mensen die hier al langer mee werken. 

Doelen 2020

Ik ben nogal resultaat gericht. Dat heeft trouwens zelden te maken met euro’s. Ik wil vooral vooruitgang en verbetering zien. Deze maand zou ik in staat moeten zijn om wat ik doe, beter te doen dan dat ik het vorige maand deed. Noem het een stukje beroepsdeformatie van 1 van mijn hoofdactiviteiten: kwaliteitsmanager. 

Het jaar liep nogal anders dan dat ik me had voorgesteld. Ik denk dat dat voor iedereen het geval is geweest. Doelen of doelstellingen die ik voor ogen had, heb ik niet gehaald. Vooruitgang heb ik zeker geboekt. In persoonlijke ontwikkeling, in kennis en in kunde. Dat noem ik toch winst.  En om het dan toch over euro’s te hebben: dat resultaat is nog niet wat ik had verwacht. Maar mijn verwachtingen lagen misschien wat aan de hoge kant, zoals gebruikelijk. Gaat het resultaat in de toekomst voldoen aan mijn verwachtingen? Absoluut!

Samenwerken met Petra

Naast het opzetten van Eikona, ben ik gaan samenwerken met Petra. Petra en ik konden al goed met elkaar door een deur op het project Theemswetracé in de Botlek. Ik ben zo blij dat ik, toen ze daar weg ging, heb gevraagd of ze me kon helpen en dat zij dat graag wilde doen.

Los van de tijd die nodig was voor het organiseren van de expositie en de opening ervan, hebben we het afgelopen jaar ontzettend veel lol gehad. We hebben veel geleerd samen en de andere invalshoek van Petra op mijn foto’s, de website en de promotie ervan zijn een verrijking geweest van mijn eigen visie.

Een nieuw jaar

Samenvattend is 2020 begonnen met nieuwe kansen en hoge verwachtingen. Na 2,5 maand moest alles worden bijgesteld en aangepast. Het is een jaar met bijzondere uitdagingen geworden en daardoor misschien wel leerzamer geworden dan wanneer alles min of meer als gepland had gelopen.

2021 begint zoals ik ieder jaar begin. Vol goede moed en positieve verwachtingen. De plannen voor dit jaar? Veel leren, meer lol maken met Petra en anderen en nog meer mensen een mooie en unieke foto aan de muur bezorgen.

Hoe we dat gaan doen? We zullen zien. Als ik 1 ding geleerd heb in het afgelopen jaar, dan is het dat plannen flexibel moeten zijn 😉.

goed en gezond 2021 | Allios Deite Eikona

goed en gezond 2021

Een heel gezond en mooi 2021 gewenst.

Ada

Download hier de inspiratiegids!